Dit jaar wil je eens goed afrekenen met ongewenst gedrag. Medewerkers moeten echt hun gedrag veranderen. Welke aanpak kies je om gedrag te veranderen? Kijk eens naar het ijsbergmodel van McClelland. Met dit model in de hand geef ik jou aan hoe jij makkelijker gedragsverandering gaat realiseren. In 3 stappen bereik je sneller resultaten.
Veranderen boven of onder de waterlijn, dat is de grote vraag. In dit ijsberg model bevinden zich het gedrag, de kennis en de vaardigheden boven de waterlijn. Onder de waterlijn zit het vaak onuitgesprokene (en het vaak niet bewuste) zoals normen, waarden, motieven en overtuigingen. Het veranderen in organisaties gaat over datgene wat boven de ijsberg ligt. Veranderen gaat over gedrag. Je wilt dat mensen kostenbewuster, klantegerichter of ondernemender worden. Om gedrag echt te beinvloeden kijk je onder de waterlijn. Het niet meenemen van het gedeelte onder water maakt dat veranderen van gedrag niet-persoonsgericht en dus uiteindelijk ook niet effectief is.
Veranderen onder de waterlijn is dus de crux bij veranderen van gedrag. Hoe doe je dat? Ik geef je hiervoor 3 stappen.
Stap 1. Luister naar wat mensen zeggen als zij over de verandering praten.Ik geef je enkele voorbeelden van wat mensen zeggen. Deze koppel ik deze aan de onder waterlijn thema's. Wat mensen kunnen zeggen is:
Stap 2. Stel verdiepingsvragen, dat zijn vragen die gaan over de overtuigingen, normen en waarden. Deze onzichtbare lagen werken versterkend of juist blokkerend door op de verandering van gedrag en daarbij het behalen van jouw veranderdoel. Met vragen over overtuigingen, normen-waarden en motieven krijg je zicht op wat er onder de waterlijn leeft en kun je de trigger tot gedrag beinvloeden. Ik zal je voorbeelden geven van deze verdiepingsvragen.
Stap 3. Koppel de antwoorden aan het stadium van verandering. Zo beïnvloed je gedrag.
Alleen op deze manier kun je jouw verandering echt tot stand brengen. Onder de waterlijn kijken levert cruciale informatie op. Deze informatie gebruik je om mensen te motiveren tot verandering.
Lees hoe team productie en technische dienst met zelforganisatie beter samenwerken en storingen sneller oplossen